Starka kvinnor 2019:

Starka kvinnor 2019:

Det finns många starka kvinnor som skulle kunna göra anspråk på en plats på en sådan här lista. Skulle man dessutom nämna några av de fantastiska och starka kvinnorna som inte är kända, och inte får något erkännande för sådant de gör skulle den här listan kunna bli oändligt lång.

Här har jag ändå valt att lyfta fram några av de som har gjort ett särskilt starkt avtryck, och kanske även intryck, under 2019. Det är absolut inte någon komplett lista, och flera namn saknas helt enkelt av utrymmesskäl.

Ingen planet B, när planet A inte längre funkar.

Greta Thunberg:

En 16-årig ung kvinna som har lyckats göra så mycket för världen under sitt hittills korta liv, att hon blir nominerad till Nobels fredspris måste såklart nämnas på en sådan här lista. Även om hon inte vann det där Nobelpriset i år, kan jag inte komma på någon som bättre förtjänar den översta platsen på den här listan.

Från att ha haft modet att ensam sätta sig utanför Riksdagen, till att inom loppet av något år tala inför FN med alla världens blickar riktade mot sig. I mina ögon är det en fantastisk prestation, med eller utan hjälp av vuxna.

Kanske får vi snart se Greta tala mer om solceller, likt de på https://hemsol.se?

2. Sara Danius:

Professor, kvinna och ledamot i Svenska Akademin som gav knutblusen ett ansikte och som visade upp gubbvälde och kompiskorruption från dess mest smaklösa sida. Kanske var hennes bedrifter starkare tidigare år, men eftersom hon gick ur tiden under 2019, ger jag henne ändå en plats på listan. Hon är väl värd all respekt hon kan få, och jag hoppas hennes arbete kommer att minnas under lång tid framöver.

3. Kronprinsessan Viktoria:

Alltid lika aktuell, alltid stark och alltid lika professionell och statsmannamässig. Växer allt mer in i rollen som blivande statschef, och tar det mossiga kungahuset mot en modernare framtid. 

Just under 2019 har hon gett sig ut på sin egen typ av Eriksgata, där kungligheter hälsar på folket. Skillnaden är att kronprinsessan gör det till fots, och sätter därmed ett starkt fokus på klimatfrågorna.

4. Annie Lööf:

Partiledaren började som en bitchig ungdom, och varje mening började med ”Vi i Centerpartiet tycker….” som om folk inte redan visste vilket parti hon företrädde. Hon har nu växt in i sin roll, och är en av Sveriges mest rutinerade partiledare. Oavsett vad man tycker om politiken hon vill bedriva, måste man erkänna henne för det genomslag hon har lyckats få för sin politik. Genom att bryta alliansen och istället stödja regeringen lyckades hon få igenom politik som hennes företrädare aldrig ens hade vågat drömma om. Kanske får vi med tiden också se partiets politik gällande miljö drivas igenom.

5. Amanda Lind:

Kanske behöver listan vägas upp av en stark kvinna från den andra politiska sidan, jämfört med Annie Lööf. Som ung kvinna hade hon tvivlarnas fokus, och fick tidigt i rollen som kulturminister tackla problem på Dramaten. 

Med sin säregna frisyr visar hon tydligt att alla förtjänar att få vara som de är, och att det inte har minsta betydelse för hur bra det politiska resultatet kan bli. Utöver de vanliga politiska motsättningarna kan nog ingen längre tvivla på Amandas politiska kompetens.

6. Stina Nilsson:

När en skidåkare verkligen utklassar den tidigare världsettan är hon inte bara stark psykiskt, men också fysiskt. Numera har hon redan gjort succé i VM och OS, och kan utan tvekan kallas en mycket stark kvinna, som vi garanterat kommer att få se mer av i olika sammanhang. Kanske inte bara sportsliga?

7. Seinabo Sey:

En artist som inte bara sjunger och ägnar sig åt publikfrieri från scen. Hon kombinerar det med ett starkt engagemang för svarta tjejer och flickor. Med sådana artister är det lätt att förstå att den som inte har något mer att säga, och bara förlitar sig på sin talang utan något innehåll kommer att få kämpa i motvind. Publiken kräver mer. Publiken kräver att artisten tar ställning.

Forskning tar världen framåt

8. Maria Strömme:

Har en hjärna som få kan konkurrera med. Hon har inte bara ett nästan ofattbart antal patent som har potential att lösa en rad olika världsproblem ifråga om klimat och åldrande befolkning, hon lyckas dessutom förklara sin forskning på ett sådant sätt att lyssnare förstår. Åtminstone i riktigt stora drag.

Hedersomnämnande:

Alla flickvänner, sambo och fruar måste ju också nämnas. Att vara någons tryghhet, vän, kritiker och följeslagare är guld värt. Ni är fantastiska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Leave the field below empty!